Τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων

Τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων

Τοποθέτηση καρφωτού δαπέδου

Πριν ξεκινήσετε το κάρφωμα του παρκέτου σας φροντίστε ώστε ο χώρος να πληρεί τις παρακάτω προυποθέσεις :

Α) Ατμοσφαιρική υγρασία περιβάλλοντος 40% – 50% χωρίς έντονες διακυμάνσεις

Β)Θερμοκρασία 18ο C+ χωρίς έντονες διακυμάνσεις

Γ)Πλάκα τσιμέντου στεγνή (1 χρονος +)

Δ)Επιχρίσματα στεγνά (3 μήνες+)

Ε)Ο χώρος σας να είναι κλειστός με κουφώματα που έχουν τζάμια και παραθυρόφυλλα

Ζ)Λάσπες από μερεμέτια και τοποθέτηση μαρμάρων-πλακιδίων να είναι στεγνές (30 μέρες+)

Η)Καθαρίστε καλά το χώρο που θα τοποθετήσετε το παρκέ σας

ΠΡΟΣΟΧΗ!ποτέ μη ρίχνετε υδρόφιλα υλικά (μπάζα-περλίτης)ανάμεσα στα καδρόνια για ηχομόνωση

Θ)Σε ισόγειους ημιύπογειους και υπόγειους χώρους όπου η πλάκα του μπετού ακουμπά στο έδαφος φροντίστε να υγρομονώσετε το τσιμέντο πριν καρφώσετε το πάτωμα.

Κάρφωμα παρκέτου

  • Στηρίξτε τα καδρόνια με τάκους η βύσματα
  • Η απόσταση μεταξύ τάκων η βυσμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 55-60 cm
  • Τα καδρόνια δεν πρέπει να απέχουν παραπάνω από 30 cm κέντρο κέντρο.
  • Τα καδρόνια και τα τακάκια πρέπει να είναι καλά στεγνωμένα.
  • Απλώστε κόλλα πάνω στα καδρόνια από όπου θα ξεκινήσετε για περίπου μισό μέτρο.
  • Αφήστε αρμό από τον τοίχο 0,8 cm που αργότερα θα καλύψετε με το σοβατεπί.
  • Κάθετα στα καδρόνια εφαρμόστε τα ξύλα και ξεκινήστε το κάρφωμα από τη μια άκρη του χώρου σας.
  • Καρφώστε και κολλήστε με κόλλα ενός συστατικού το πάτωμα σας σε όλα τα σημεία που πατούν σε καδρόνια.(Χρησιμοποίηστε πρόκες 16/24 η 17/27)
  • Τέλος όταν τελειώσετε το κάρφωμα του χώρου σας τοποθετήστε τα σοβατεπί περιμετρικά στους τοίχους.
  • Φροντίστε για τον καλό αερισμό του πατώματος  σας χρησιμοποιόντας εξαεριστικές οπές (σχαράκια στις άκρες του πατώματος η στα σοβατεπί).

Λουστράρισμα παρκέτων

Όταν η τοποθέτηση ολοκληρωθεί επιλέξτε με προσοχή τα βερνίκια που θα χρησιμοποίησετε για το λουστράρισμα του παρκέτου σας.
Η ποιότητα της επιφάνειας του βερνικιού είναι καθοριστικής σημασίας,αφού αυτό που πρώτα φθείρεται κατά την χρήση  είναι το φίλμ του βερνικιού.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε βερνίκια πολυουρεθάνηςκαι βερνίκια νερού (οικολογικά),καθώς και ανάμεσα σε επιφάνειες διαφορετικής στιλπνότητας (γυαλάδας) Gloss,Satine,Mat.

Αντί βερνικιού μπορείτε επίσης να εμποτίσετε το πάτωμα σας με ειδικά λάδια η ρητίνες.Πριν περάσετε το βερνίκι πρέπει πρώτα να (λειάνετε) τρίψετε το πατώμα σας.

Το τρίψιμο αυτό γίνεται με ειδικές λειαντικές μηχανές πατωμάτων που χρησιμοποιούν σταδιακά,συνήθως τρία διαφορετικά υαλόχαρτα (Νο 36 χοντρό,Νο 60 μέτριο,Νο 120 η 150 λεπτό).Μετά το τρίψιμο ακολουθεί το στοκάρισμα,το αστάρωμα και το λουστράρισμα του πατώματος.

Ζητήστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή των ασταριών και βερνικιών για την εφαρμογή των υλικών τους.

Συντήρηση καρφωτού παρκέτου

Για να διατηρηθεί το πάτωμα σε καλή κατάσταση πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

Το παρκέ θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα και με ένα ελάχιστα υγρό πανί.Περπατώντας επάνω σε πολύ σκονισμένο παρκέ χαράζετε το βερνίκι του.

Τα κερία και τα λαδία που περιέχονται σε κάποιες σκούπες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να θαμπώσουν το βερνίκι και συνήθως γλυστρούν.

Για να κρατηθεί μακριά από το παρκέ η σκόνη η λάσπη,το νερό,θα πρέπει να τοποθετηθούν χαλάκια σε όλες τις εισόδους του χώρου που είναι τοποθετημένο το παρκέ.Επίσης για την προστασία του πατώματος από λεκέδες απορρυπαντικών,θα πρέπει να τοποθετηθούν χαλάκια μπροστά στον πάγκο της κουζίνας,στον νεροχύτη και το πλυντήριο πιάτων.

Για την προστασία του παρκέ θα πρέπει να τοποθετηθούν τσοχάκια στα πόδια των επίπλων.Σε περίπτωση μετακίνησης κάποιου επίπλου μεγάλου βάρους θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα χαλί από κάτω με τη μαλακή πλευρά του πέλους προς τα κάτω και στη συνέχεια να συρθεί το έπιπλο.

Το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός και αντιδρά στις απότομες μεταβολές της υγρασίας του περιβάλλοντος.Μια μέση ατμοσφαιρική υγρασία της τάξης του 50%  που είναι η συνήθης σε ένα κατοικιμένο χώρο είναι ικανοποιητική.Όταν το σπίτι παραμένει κλειστό για διάστημα πάνω από 20 μέρες(ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες)η σχετική υγρασία και η θερμοκρασία μπορεί να μεταβληθούν έντονα (ξηρασία,υψηλή θερμοκρασία) έτσι ώστε να προκαλέσουν συστολή σε όλη την κατασκευή του πατώματος.Σε τέτοια περίπτωση το πάτωμα μπορεί να εμφανίσει αρμούς μεταξύ των σανίδων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται πολύ καλά,κάτι που βοηθά την αποφυγή μεγάλων μεταβολών.Επίσης σε περίπτωση απουσίας το χειμώνα από το σπίτι,θα πρέπει η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας να μην μεταβληθεί χρησιμοποιόντας καλό αερισμό και ίσως τη θέρμανση του χώρου.Το ξύλο θα πρέπει να προστατεύεται από όλες τις πηγές υγρασίας.Το ξύλο διαστέλλεται όταν εκτείθεται σε υγρό περιβάλλον και συρρικνώνεται όταν στεγνώνει.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει νερό στο πάτωμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ στις πιθανές διαρροές των καλοριφέρ και των αποχετεύσεων.

Ανάλογα με την χρήση και συνήθως μετά την πάροδο 10 ετών το παρκέ μπορεί να τριφτεί επιφανειακά και να ξαναλουστραριστεί.Το πάτωμα είναι και πάλι καινούργιο!

Τοποθέτηση κολλητού δαπέδου

Πριν ξεκινήσετε τη συγκόλληση του παρκέτου σας φροντίστε ώστε ο χώρος να πληρεί τα παρακάτω:

Α) Ατμοσφαιρική υγρασία περιβάλλοντος 40% – 50% χωρίς έντονες διακυμάνσεις

Β)Θερμοκρασία 18ο C+ χωρίς έντονες διακυμάνσεις

Γ)Πλάκα τσιμέντου στεγνή (1 χρόνος +)

Δ)Επιχρίσματα στεγνά (3 μήνες+)

Ε)Ο χώρος σας να είναι κλειστός με κουφώματα που έχουν τζάμια και παραθυρόφυλλα

Ζ)Λάσπες από μερεμέτια και τοποθέτηση μαρμάρων-πλακιδίων να είναι στεγνές (30 μέρες+)

Η)Καθαρίστε καλά το χώρο που θα τοποθετήσετε το παρκέ σας

ΠΡΟΣΟΧΗ!ποτέ μη ρίχνετε υδρόφιλα υλικά (μπάζα-περλίτης)ανάμεσα στα καδρόνια για ηχομόνωση

Θ)Σε ισόγειους ημιυπόγειους και υπόγειους χώρους όπου η πλάκα του μπετού ακουμπά στο έδαφος φροντίστε να υγρομονώσετε το τσιμέντο πριν κολλήσετε το πάτωμα.

Σε περιπτώσεις ενδοδαπέδιας θέρμανσης επιβάλλεται να προηγηθεί η λειτουργία του συστήματος για 2 εβδομάδες τουλάχιστον

Σε περίπτωση που  η υποδομή είναι τσιμεντοκονία θα πρέπει να πληρεί τις παρακάτω προδιαγραφές:

Σύνθεση τσιμέντου PORTLAD ,άμμο ποταμού (οχι θαλάσσης) πλυμένης ,μεγέθους κόκκων 0-5 mm σε αναλογία 4:1και νερού.
Εφαρμόζεται είτε πάνω στην πλάκα του μπετόν είτε μετά από τοποθέτηση θερμοηχομονωτικών και στεγνωτικών υλικών σε πάχος 4-6 cm.
Πρέπει να μην έχει υποστεί απότομη ξήρανση και ο χρόνος ξήρανσης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6 εβδομάδων για ξηρή περίοδο και 2 μηνών για υγρή.
Η μέτρηση της επιτρεπόμενης υγρασίας που πρέπει να είναι περίπου 3% περιεκτικότητα νερού κατά βάρος,γίνεται με ειδικό υγρόμετρο μπετόν που πρέπει να εισέρχετε σε βάθος 3 cm.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΗ ΠΑΡΚΕΤΟΥ

Συνίσταται η τοποθέτηση των κολλητών παρκέτων με κόλλα δύο συστατικών και πριν το κόλλημα η χρήση σκληρυντικού primer ίδιας εταιρίας με την κόλλα (το primer είναι απαραίτητο στην περίπτωση που η υποδομή είναι τσιμεντοκονία).

Απλώστε το Primer σύμφωνα με τις οδηγίες τους που θα βρείτε στη συσκευασία.
Οι λείες επιφάνειες (πλακάκι-μάρμαρο-μωσαικό κ.λ.π.) πρέπει να τρίβονται για να φύγει η γυαλάδα τους,πριν την κόλληση.
Σκουπίστε πολύ καλά την υποδομή πριν ξεκινήσετε να κολλάτε.
ΠΡΟΣΟΧΗ η ανάμειξη των δύο συστατικών της κόλλας πρέπει να γίνεται με ηλεκτρικό αναδεύτηρα.Απαραίτητα πρέπει να πέφτει όλη η ποσότητα του Β συστατικού (καταλύτης) μέσα στο συστατικό Α (κόλλα) διότι υπάρχει πιθανότητα να μην σκληρύνει η κόλλα (συμβουλευθείτε τις αναλυτικές οδηγίες τοποθέτησης που γράφει η συσκευασία).
Αφήστε περιμετρικά αρμό συστολής-διαστολής στους τοίχους  1 cm.Το κένο αυτό θα καλυφθεί με το σοβατεπί που θα στηρίξετε  στους τοίχους.
Ξεκινήστε από μια γωνία του χώρου σας απλώνοντας την κόλλα με την σπατουλά σας.Απλώνετε πάντα την κολλα ανα τετραγωνικο μετρο.
Εφαρμοστε το παρκετο πιεζοντας ελαφρα επανω στην απλωμενη κολλα.
Μην εφαρμοζετε το παρκετο κατευθειαν στο διπλανο του,αλλα ακουμπιστε το 3-5 cm μακρια και συρετε το πανω στην απλωμενη κολλα μεχρι να το αγγιξει.
Κατα την τοποθετηση αποφευγετε να πατατε πανω στην φρεσκοκολλημενη επιφανεια γιατι τα ξυλα κινουνται ευκολα οταν η κολλα δεν ειναι στεγνη.
Μπορειτε να περπατησετε επανω στο πατωμα την επομενη μερα.
Για να τριψετε και να λουστραρετε ομως θα πρεπει να περιμενετε  δεκα  μερες.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΚΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ

Το κολλητο παρκετο εχει μεγαλη διαρκεια ζωης διοτι μπορει να τριφτει και να λουστραριστει τοσες φορες οσες το κλασσικο καρφωτο παρκετο.Ετσι εκτος απο ανακαινησεις μπορει να χρησιμοποιηθει και σε καινουργιες κατασκευες.

ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΑ ΠΑΡΚΕΤΩΝ

Οταν η τοποθετηση ολοκληρωθει επιλεξτε με προσοχη τα βερνικια που θα χρησιμοποιησετε για το λουστραρισμα του παρκετου σας.Η ποιοτητα της επιφανειας του βερνικιου ειναι καθοριστικης σημασιας,αφου αυτο που πρωτα φθειρεται κατα την χρηση  ειναι το φιλμ του βερνικιου.

Μπορειτε να επιλεξετε αναμεσα σε βερνικια πολυουρεθανηςκαι βερνικια νερου (οικολογικα),καθως και αναμεσα σε επιφανειες διαφορετικης στιλπνοτητας (γυαλαδας) Gloss,Satine,Mat.

Αντι βερνικιου μπορειτε επισης να εμποτισετε το πατωμα σας με ειδικα λαδια η ρητινες.Πριν περασετε το βερνικι πρεπει πρωτα να (λειανετε) τριψετε το πατωμα σας.

Το τριψιμο αυτο γινεται με ειδικες λειαντικες μηχανες πατωματων που χρησιμοποιουν σταδιακα,συνηθως τρια διαφορετικα υαλοχαρτα (Νο 36 χοντρο,Νο 60 μετριο,Νο 120 η 150 λεπτο).Μετα το τριψιμο ακολουθει το στοκαρισμα,το ασταρωμα και το λουστραρισμα του πατωματος.

Ζητηστε και ακολουθηστε προσεκτικα τις οδηγιες του κατασκευαστη των ασταριων και βερνικιων για την εφαρμογη των υλικων τους.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΠΑΡΚΕΤΟΥ

Για να διατηρηθει το πατωμα σε καλη κατασταση πρεπει να γινουν τα παρακατω:

Το παρκε θα πρεπει να καθαριζετε συχνα με ηλεκτρικη σκουπα και με ενα ελαχιστα υγρο πανι.Περπατωντας επανω σε πολυ σκονισμενο παρκε χαραζετε το βερνικι του.

Τα κερια και τα λαδια που περιεχονται σε καποιες σκουπες θα πρεπει να αποφευγονται γιατι μπορει να θαμπωσουν το βερνικι και συνηθως γλυστρουν.

Για να κρατηθει μακρια απο το παρκε η σκονη η λασπη,το νερο,θα πρεπει να τοποθετηθουν χαλακια σε ολες τις εισοδους του χωρου που ειναι τοποθετημενο το παρκε.Επισης για την προστασια του πατωματος απο λεκεδες απορρυπαντικων,θα πρεπει να τοποθετηθουν χαλακια μπροστα στον παγκο της κουζινας,στον νεροχυτη και το πλυντηριο πιατων.

Για την προστασια του παρκε θα πρεπει να τοποθετηθουν τσοχακια στα ποδια των επιπλων.Σε περιπτωση μετακινησης καποιου επιπλου μεγαλου βαρους θα πρεπει να τοποθετηθει ενα χαλι απο κατω με τη μαλακη πλευρα του πελους προς τα κατω και στη συνεχεια να συρθει το επιπλο.

Το ξυλο ειναι ζωντανος οργανισμος και αντιδρα στις αποτομες μεταβολες της υγρασιας του περιβαλλοντος.Μια μεση ατμοσφαιρικη υγρασια της ταξης του 50%  που ειναι η συνηθης σε ενα κατοικιμενο χωρο ειναι ικανοποιητικη.Οταν το σπιτι παραμενει κλειστο για διαστημα πανω απο 20 μερες(ιδιαιτερα τους καλοκαιρινους μηνες)η σχετικη υγρασια και η θερμοκρασια μπορει να μεταβληθουν εντονα (ξηρασια,υψηλη θερμοκρασια) ετσι ωστε να προκαλεσουν συστολη σε ολη την κατασκευη του πατωματος.Σε τετοια περιπτωση το πατωμα μπορει να εμφανισει αρμους μεταξυ των σανιδων.

Σε αυτες τις περιπτωσεις ο χωρος θα πρεπει να αεριζεται πολυ καλα,κατι που βοηθα την αποφυγει μεγαλων μεταβολων.Επισης σε περιπτωση απουσιας το χειμωνα απο το σπιτι,θα πρεπει η σχετικη υγρασια της ατμοσφαιρας να μην μεταβληθει χρησιμοποιοντας καλο αερισμο και ισως τη θερμανση του χωρου.Το ξυλο θα πρεπει να προστατευεται απο ολες τις πηγες υγρασιας.Το ξυλο διαστελλεται οταν εκτειθεται σε υγρο περιβαλλον και συρρικνωνεται οταν στεγνωνει.Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να μενει νερο στο πατωμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ στις πιθανες διαρροες των καλοριφερ και των αποχετευσεων.

Αναλογα με την χρηση και συνηθως μετα την παροδο 10 ετων το παρκε μπορει να τριφτει επιφανειακα και να ξανα λουστραριστει.Το πατωμα ειναι και παλι καινουργιο!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΩΤΟΥ ΠΑΡΚΕΤΟΥ

Ο ευκολοτερος και ο γρηγοροτερος τροπος τοποθετησης,ειναι ο “κολυμβητος”,που εχει ως εξης :

Η επιφανεια πανω στην οποια θα γινει η τοποθετηση θα πρεπει να ειναι απολυτα καθαρη στεγνη και λεια.
Στρωνουμε στην επιφανεια το ειδικο υποστρωμα.
Τοποθετουμε απλα το παρκε πανω στο υποστρωμα και χρησιμοποιουμε την ειδικη κολλα μονο στις ενωσεις των λουριδων.ΠΡΟΣΟΧΗ  δεν χρειαζεται να κολληθει κατω.
Λογω των συστολων και διαστολων του ξυλου,πρεπει να αφηνουμε αρμους 10-12 mm, απο τοιχους η σταθερα εμποδια (π.χ. κολωνες και ενωσεις με αλλα πατωματα).
Σε πολυ μεγαλους και περιπλοκους δεν μπορουμε να αφησουμε αρμους συστολης διαστολης κολλαμε το κολυμβητο παρκε στο υπαρχον δαπεδο χωρις να χρησιμοποιησουμε το υποστρωμα.

Αφου τελειωσουμε την τοποθετηση του δαπεδου,τοποθετουμε τα σοβατεπι.Το δαπεδο ειναι ετοιμο να χρησιμοποιηθει αφοβα  μετα απο 24 ωρες μετα την τοποθετηση του.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΚΕΤΟΥ DECK

Τοποθετηστε τα ειδικα λαστιχα στο εδαφος και στηριξτε πανω τους τα καδρονια.Η αποσταση μεταξυ των καδρονιων δεν θα πρεπει να ξεπερνα τα 30 cm (τα καδρονια θα πρεπει να ειναι εμποτισμενα).
Συνισταται αποσταση μεταξυ των παρκετων 5-8 χιλ.Αν η μια ακρη ειναι κοντα σε τοιχο η αποσταση θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον 9-10 mm.
Ανοιγουμε τρυπες οδηγους για να μην δημιουργηθουν ραγισματα οταν βαλουμε τις βιδες.Για να αποφυγετε τα σπασιματα του ξυλου και τα θρυμματα θα πρεπει να χρησιμοποιησετε τρυπανι ειδικο για σκληρα ξυλα,ρυθμιζοντας  την ταχυτητα περιστροφης.
Η τρυπα οδηγος θα πρεπει να ειναι μεγαλυτερη σε διαμετρο απο οτι η τρυπα για τη βιδα.(π.χ.τρυπα οδηγος 7 χιλ. , κεφαλι βιδας 6 χιλ.)
Χρησιμοποιηστε δυο βιδες για το καθε πλατος.
Χρησιμοποιηστε πλατυκεφαλες η φρεζαριστες ανοξειδωτες βιδες  (5 x 50 χιλ.).
Το πισω ακρο καθε σανιδας θα πρεπει να συμπιπτει και να ακουμπα σε καδρονι,ετσι ωστε να αποφευγεται η οποιαδηποτε παραμορφωση οφειλομενη σε βαρος,και να εξαλειφθει οποιαδηποτε ελαστικοτητα.
Μετα την τοποθετηση περαστε το πατωμα με ειδικο λαδι καταλληλο για εξωτερικη χρηση.